6 chyb při cvičení

„Dlouhodobě špatně prováděné cviky mohou mít za následek nepříjemné zdravotní problémy. Existují základní doporučení, která se vztahují především na cvičení ve fitness, ale lze se s nimi setkat téměř ve všech sportech,“ říká Tereza Bartošová, trenérka fitness centra Expreska.

Nesprávné držení těla – správné držení těla je naprostý základ. Nesprávný postoj během cvičení může mít za následek přetěžování některých partií tak, že nedochází k rovnoměrnému zatížení a zapojení kýžených svalů. Důležité je držet hlavu v prodloužení těla, nezaklánět a především nepředklánět, nepředsouvat bradu. Ramena by měla být stažená od uší a vzad, břicho zatažené a zpevněné, pánev podsazená. Správnému držení hlavy i těla bychom měli věnovat pozornost i mimo trénink.

Zadržování dechu – správné dýchání je důležitá součást kvalitně prováděného cvičení. Jsou cviky, u kterých je fáze nádechu a výdechu jasně daná, výdech při zapojení svalu a nádech při jeho povolení (např. kliky či sklapovačky). Jsou ale i cviky, u kterých stačí myslet pouze na pravidelné hluboké dýchání (např. plank). Trenéři všeobecně doporučují „dýchání do břicha“, které podporuje funkci hlubokého stabilizačního systému a zároveň jej posiluje.

Zamykání kloubů – toto je častý nešvar u mužů i žen. Důležité je nezamykat, tedy nepropínat klouby končetin, zejména loktů a kolen, do úplného a nepřirozeného maxima, a naopak se snažit o jejich mírné uvolnění – ohnutí, tedy přirozený stav. Zamykáním může dojít k poškození kloubních vazů, které jsou na to extrémně náchylné. Lidé s hypermobilitou kloubů by prevenci zamykání měli věnovat obzvláště velkou pozornost.

Absence či naopak přemíra tekutin – pitný režim by neměl být vynechán ani při cvičení. Intenzita doplňování tekutin je samozřejmě velice individuální, nicméně základ je tekutiny průběžně doplňovat a zároveň jejich konzumaci nepřehánět. Individuální je také volba vhodného nápoje. „Klientkám, které cvičí maximálně 30 minut, stačí pro doplnění tekutin neperlivá voda. Pokud je však trénink delší, je potřeba v rámci pitného režimu doplnit i důležité minerály
a dodat tělu potřebnou energii. Osobně všem klientkám doporučuji pít od začátku jejich tréninku carnitinový nápoj, který jim dodá potřebnou energii i minerály a zrychlí jejich metabolismus,“ říká Tereza Bartošová.

Absence zahřátí organismu před cvičením – před samotným tréninkem je třeba organismus postupně zahřát a dostat se na správnou tepovou frekvenci. K tomu se nejčastěji používají kardio cviky jako je běh, rychlá chůze či různé aerobní cviky. Svaly se zahřívají a rozhýbávají ve velmi lehké zátěži. Postupné zahřátí organismu a jeho příprava na fyzickou zátěž snižuje riziko zranění během tréninku.

Absence strečinku – stejně důležité jako je zahřátí před cvičením, je důležitý i strečink po jeho konci. Kromě samotného protažení svalů a prevence jejich zkrácení, je strečink důležitý pro rychlejší regeneraci těla i pro odpočinek. Během strečinku by vás svaly rozhodně neměly bolet, protahujte pozvolna a plynule, rozhodně nekmitejte, a jen do té míry, kam vás svaly „pustí“. Strečinkem dáváte tělu jasný signál, že jde o relaxaci a že svaly nemají být již dále v kontrakci. „Strečink by měl být příjemným protažením celého těla a zároveň by měl uvést organismus a tepovou frekvenci do klidu. Pokud klientka strečink vynechá, její svaly, které posilovala, se neuvolní a nadále budou v tonusu, tedy stále pracovat. Výsledkem absence strečinku může být až svalová horečka,“ dodává Tereza Bartošová.

zpět na výpis aktualit